måndag 20 februari 2012

Det lilla som gör skillnad

Det lilla som gör skillnad

Nyligen var jag på en obligatorisk föreläsning om stress som ingick i vår så kallade omvårdnadshandledning. Föreläsaren tog upp vad stress är, vad som orsakar det, vad det kan ha för konsekvenser och vad man kan göra åt det. Hon försåg oss med tre korta avslappningsövningar och gav oss tips på hur vi kan öva på att vara mer närvarande i nuet.

Det framkom under rasten och efter föreläsningen att vissa av mina klasskompisar tyckte att det var ganska flummigt och ganska onödigt. Varför ska det vara bra att känna hur det varma vattnet i duschen rinner ner för kroppen istället för att tänka på vad man ska beställa hem för pizza när man är klar? Jo, därför att det är de små sakerna som gör skillnad. Det är de små åtgärderna som bidrar till att man inte får ont, blir ångestfylld eller inte kan sova.

Jag tänker att de som inte tar det till sig i sitt eget liv inte heller kan tillämpa det i arbetet som utförs nära patienten. För någon som är svårt sjuk kan en fluffigare kudde en en halvtimmes vädring vara av stor betydelse. Att få ansiktet baddat med en sval handduk eller att få frågan vad man vill ha att dricka till maten kan vara livsviktigt!

Så ni som inte tror att det gör skillnad: Tänk om!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar